Voeding en Hygiëne

Eten en drinken

Eten is voor kinderen niet alleen om gezond te blijven, maar het is ook een plezierige en sociale activiteit. Baby’s ervaren tijdens het eten intiem contact met de medewerker die de fles geeft. Dreumesen werken aan steeds meer zelfstandigheid bij het eten. Ook werken zij steeds meer naar het volgen van het eet- en drinkritme van de groep. Peuters kunnen al steeds meer en eten aan tafel. Ze hebben onderling plezier tijdens het eten. Daarnaast leren ze rekening met elkaar houden en voeren ze gesprekjes. Voor elk kind is er een eigen voedingsschema die wij samen met u maken.

Wat krijgt uw baby

Drinken
Wanneer uw baby borstvoeding krijgt, levert u dit goed gekoeld of ingevroren (in kleine porties) bij ons af. Zorg ervoor dat dit voorzien is van een datum en naamsticker. Of kan je, als je dat prettig vindt, zelf borstvoeding komen geven.
Wanneer uw baby flesvoeding krijgt, bereiden wij dit bij Tubbie. Wij hebben standaard Nutrilon 1 en 2 in ons assortiment voor de kinderen tot 12 maanden. We stemmen met jou af welke voeding wordt gegeven. Na Nutrilon 2 is het niet nodig om ook nog peutermelk zoals Nutrilon 3 te gaan gebruiken (volgens verpakkingen vanaf 10 maanden). Een gevarieerde voeding volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum levert vanaf 1 jaar voldoende voedingsstoffen. Bij Tubbie Kinderopvang wordt daarom vanaf dat moment gewone melk gegeven. Wanneer een kindje een andere voeding gebruikt, bekijken wij of het haalbaar is deze ook aan te schaffen. Dit heeft voornamelijk te maken met de houdbaarheid van de voeding.
Kinderen mogen ten alle tijden water drinken. Het is belangrijk dat kinderen genoeg drinken.

Eten
De eerste hapjes:
Vanaf ongeveer vijf maanden kunnen kinderen starten met de eerste hapjes. Wij overleggen dat altijd met de ouders.
De eerste hapjes zijn meestal fruithapjes. Fruit met een zachte smaak vinden baby’s vaak prettiger om aan te wennen. Dit zijn bijvoorbeeld peer, banaan, perzik en appel.

Wat krijgt uw dreumes of peuter

Drinken
Water of drinken met weinig suiker:
Bij Tubbie proberen wij ervoor te zorgen dat kinderen zo min mogelijk verkeerde suikers binnen krijgen. Water mogen zij onbeperkt drinken, maar drinken met weinig suikers mogen zij alleen tijdens de eet- en drinkmomenten. Denk hierbij aan water met een beetje siroop.

Eten
Wij vinden het belangrijk om de kinderen vanaf jongs af aan te helpen met het creëren van gezond eetgedrag. Daarom bieden wij kinderen vooral maaltijden aan die bestaan uit producten uit de schijf van vijf en krijgen de kinderen elke dag een variatie van vers fruit en eventueel groente.
Wat het kind precies te eten krijgt, bespreken we altijd met de ouders.

Hygiëne

Bij hygiëne letten wij op de volgende dingen;

Bij flessen:
Melk dat overblijft na het voeden gooien we gelijk weg.
Na gebruik van de flessen worden die direct schoongemaakt en laten we die ondersteboven drogen op een droog doek.
Borstvoeding fles moeten zo snel mogelijk in de koeling.
Flesvoeding proberen we zoveel mogelijk per fles klaar te maken en niet allemaal van te voren.
Gekoelde borstvoeding bewaren we maximaal 3 dagen en ingevroren borstvoeding bewaren we maximaal 6 maanden in de vriezer.
Flesvoeding die toch van te voren is klaargemaakt worden gelijk in de koelkast bewaard voor maximaal 8 uurtjes. Daarna gooien we ze weg.

Bij het eten:
De kinderen moeten voor-en na het eten en toiletbezoek hun handen wassen met water en zeep.
De handen van onze pedagogische medewerkers wassen ze met water en zeep voor en na; het eten, voorbereiden van maaltijden, aanraken van rauw vlees/groente, toiletbezoek en verschonen van baby’s.
Groente en fruit wassen we voor gebruik.
We zorgen dat het aanrecht, keukengerei en snijplanken schoon zijn.
We houden rauwe producten gescheiden van bereid eten.
Warm eten verhitten we goed door en scheppen we paar keer door tijden het opwarmen.
We verwerken geen rauwe eieren in gerechten die niet verhit worden.

Bij het bewaren:
We maken gebruik van afsluitbare bakjes om eten te beschermen tegen bacteriën, uitdroging en schadelijke stoffen.
Producten die de ’ten minste houdbaar tot’-datum hebben overschreden gooien we weg.
Restjes verdelen we in kleinere porties en bewaren we in de koelkast maximaal 2 dagen.

Copyright 2017 - 2024 Tubbie Kinderopvang Vlaardingen, Algemene voorwaarden, Huishoudelijk reglement, Privacyreglement